Bloc


Les bugies: molt importants pel correcte funcionament del cotxe

Publicat per 10:59 am Actualitat, Blog, Consells | 0 comentaris

Les bugies: molt importants pel correcte funcionament del cotxe de benzina

 

Cada certs quilòmetres s’ha de fer la revisió del cotxe, on també es revisen les bugies i es canvien, si fos necessari. Són una part molt important per al correcte funcionament del vehicle de benzina.

 

Les bugies formen part del sistema d’encesa en els motors de combustió, i estan instal·lades dins de cada cilindre. És a dir, el teu cotxe té tantes bugies com cilindres, i tenen la finalitat de produir una “xispa” d’alta potència (normalment d’uns 20.000 volts) per a la combustió de la barreja d’aire i combustible, amb un pol positiu i un de negatiu separats per un aïllant, i això amb el temps produeix un desgast a les bugies. Són barates i senzilles, però unes peces molt importants per que el teu cotxe funcioni de manera correcta.

 

 

Les bugies són una part molt important del motor

Com funcionen les bugies del motor del teu cotxe

 

La part superior de la bugia està connectada a la bobina, i el cos (la part inferior) està encaixada dins del cilindre i conformada per un elèctrode. És a la part inferior on es produeix la “xispa” en qüestió. Però, no només ha de fer una “xispa”, si no una “xispa” de qualitat. Si la qualitat no és l’adequada, llavors hi ha problemes en la combustió que afecten a la potència i rendiment del motor.

 

I què passa si les bugies estan en mal estat?

 

Si notes una falta de potència o un consum excessiu de combustible, probablement estiguin ocasionats per que la “xispa” ha perdut qualitat i les bugies s’han de canviar.

 

Encara que només una de les bugies estigui malament s’han de substituir totes, si no, podries continuar tenint problemes d’encesa.

 

Recorda que les bugies es canvien cada 100.000 km aproximadament, si no, notaràs que el motor consumeix més i, amb el temps, notaràs que comença a fer petits tirons. Al final, el motor passarà a funcionar amb tres cilindres i, finalment, es pararà o no arrancarà.

 

Entre els problemes que poden tenir les bugies hi ha: els residus d’impureses, els depòsits de carbó i d’oli, el reescalfament, desgast, òxid. I els seus símptomes són:

 

 • Depòsit d’impureses a la bugia. Notaràs que el motor falla quan treballa a un alt rendiment. L’aïllament i els elèctrodes de la bugia estaran coberts per incrustacions, normalment de color blanc. Pot ser degut a: pèrdua d’oli a través dels cèrcols del pistó o mala qualitat de la benzina que es solidifiquen a la punta de la bugia.

 

Bugia en mal estat

 

 • El depòsit de carbó a la bugia dóna dificultat en l’arrancada i rendiment deficient en les marxes curtes. En aquests casos, la punta d’encesa està totalment coberta de residus de carbó, de color negre. Això succeeix per: circular a baixa velocitat durant molt de temps, la barreja d’aire/combustible massa rica, el sistema d’encesa està espatllat o el distribuïdor porta retràs.

 

 • Depòsits d’oli a la punta de la bugia. Notaràs que al cotxe li costa arrancar i té un rendiment deficient en marxes lentes. Si la punta de la bugia està engreixada, humida i negra, pot voler dir que: les argolles del pistó tenen fugues o hi ha un cilindre gastat o danyat. La solució: canviar les argolles o rectificar els cilindres.

 

 • El reescalfament de les bugies provoca: uns petits tirons del motor, com una pèrdua de potència a alta velocitat. L’aïllament de porcellana de la bugia és blanc, vidriós/brillant i els sediments acumulats estan fosos amb la ceràmica. Això pot ser degut a: temps d’encesa massa avançat, mal funcionament dels sistema de refrigeració del cotxe, la barreja d’aire/combustible és pobra, que la bugia està mal ajustada o, fins i tot, que no sigui l’adequada.

 

 • L’aïllament de ceràmica de la bugia està trencat o esquerdat, ja hauràs notat una baixada del rendiment del motor. Pot ser degut a: una pujada o baixada molt brusca de temperatura. Si la porcellana es desprèn de la bugia pot fer malbé els cilindres, les vàlvules i els pistons.

 

 • Els elèctrodes de la bugia estan fosos: notaràs una dràstica pèrdua de força del motor i, a més a més, la seva temperatura puja massa, el que genera danys al pistó. En casos molt extrems, l’elèctrode central pot arribar a desaparèixer i fondre l’aïllament de porcellana. Aquest tipus d’avaria té molt a veure amb el tipus de conducció, ja que es pot produir quan has conduit molt de temps a una gran velocitat. Però també pot ser degut que no funcioni el sistema de refrigeració, hi ha focus de reescalfament a la càmera de combustió o el temps d’encesa està massa avançat.

 

 • Òxid a la punta d’encesa de la bugia pot voler dir: combustible de mala qualitat, però, pot sortir de manera natural, si vius en zones molt humides o deixes el cotxe molt de temps sense engegar. Notaràs que el motor no va correctament perquè la “xispa” és molt dèbil. En aquests casos és millor canviar les bugies.

 

 • Desgast anormal de les bugies i la distància entre l’elèctrode i on es produeix la “xispa” és molt pronunciat. Et costarà molt arrancar i tindràs menys potència. Això només succeeix si poses benzina amb plom, però, avui en dia, la majoria la venen sense plom.

 

Com pots veure, amb els consells que hem compartit, tens diverses maneres de diagnosticar si tens un fallo en les bugies. Però per qualsevol dubte és millor que vagis al teu taller de confiança per a que t’assessorin adequadament.

 

Font: consejos.oscaro

Imatge: Tallers Fabregat Bellpuig

Els beneficis del filtre de pol•len

Publicat per 10:53 am Actualitat, Blog, Consells | 0 comentaris

Els beneficis del filtre de pol·len

 

És molt important mantenir en perfectes condicions aquest element del vehicle per la seguretat vial i la salut dels conductors. A més a més, et farem cinc cèntims d’aquest tipus de component…

 

 • Es va començar a muntar la dècada del 1980 als vehicles de luxe i més tard a vehicles de fabricació en sèrie.

 

 • Té múltiples avantatges:

 

Redueix l’exposició a contaminants: pols, pol·len, insectes, carbonilla del dièsel, la pols dels pneumàtics i els frens i els gasos perjudicials per a la salut.

 

Porten polifenols que preveuen el creixement de bactèries i altres microorganismes al filtre.

 

Crea un ambient més confortable per a les persones que pateixen asma o al·lèrgies ja que evita que entrin dins de l’habitacle.

 

Aquests filtres atrauen i atrapen les partícules més petites. I això és molt eficient quan conduïm per ciutat, embussos, túnels o trànsit.

 

Un filtre net permet que entri l’aire molt net dins del vehicle, reduint la brutícia a l’interior del parabrises el que millora desentelar-lo més ràpid.

 

 • Avui en dia les millores de les propietats del filtre de pol·len es degut als efectes de la contaminació atmosfèrica té en la nostra salut avui en dia si es fa un manteniment adequat.

 

Història del control de creuer

El filtre de pol·len té múltiples avantatges

 

 • Els filtres d’habitacle estan confeccionats amb una fibra sintètica no teixida que utilitza tecnologia avançada fosa amb bufat per a donar-li forma i resistència.

 

 • Revestit de polyphenol. Aquest filtre té una capa de polyphenol natural, un compost aromàtic que es troba a la pela del raïm, la granada i el te. S’utilitza per a prevenir el creixement de bactèries i altres microorganismes amb el filtre i evitar respirar el pol·len i les espores de l’aire que respirem. Això és molt beneficiós per als propensos a reaccions al·lèrgiques o problemes respiratoris.

 

 • Electrostàtica 1. Quan l’aire passa pel filtre, es genera una carga electrostàtica que atrau partícules tan petites com de 0.3 micres, com bactèries i nanopartícules de la carbonilla del dièsel.

 

 • Carbó actiu 2. Aquests filtres porten diminutes partícules de clasques de coco carbonitzades i triturades incrustades al filtre. Aquestes partícules tenen canals que atrapen els gasos perjudicials com el diòxid de nitrogen (NOx), que és un gas verinós emès pels motors de benzina i dièsel. Un gram de carbó actiu té una superfície de més de 1000 metres quadrats i és el principal ingredient actiu de les màscares de gas. Finalment, el carbó es carrega durant la vida útil del filtre.

 

Esperem que aquest article t’hagi ajudat per a de donar-li tota la importància que es mereix el filtre de pol·len.

 

Font: La comunidad del taller

Imatges: Tallers Fabregat Bellpuig

 

Com superar l’estiu dins del cotxe

Publicat per 4:19 pm Actualitat, Blog, Consells | 0 comentaris

Com superar l’estiu dins del cotxe

 

Quan fa tanta calor a vegades es fa pesat agafar el cotxe, per aquest motiu en aquest article et volem donar uns pautes i recomanacions per que el teu cotxe no sigui un forn.

 

 • Utilitzar el para-sol es torna imprescindible

 

Està demostrada la seva eficàcia, ja que redueix com a mínim 11º la temperatura de l’interior. És de vital importància quan el sol dóna directament al cotxe, cosa que pot provocar temperatures de fins a 55º C dins del vehicle si a l’exterior estem a 35º C. A més a més, evitarem les cremades a la pell al assentar-nos al seient, a l’agafar el volant,… que poden arribar a 70º C en les mateixes condicions.

 

 • El color marca la diferència

 

Com tothom sap un cotxe negre capta 10º C més que un de color blanc amb només tenir-lo 10 minuts exposat al sol. Això pot ocasionar, tal i com hem comentat, greus cremades a la pell com a conseqüència de tocar la carrosseria o els seients.

 

 • Compte amb els nens i els animals

 

En aquesta època de l’any són els més vulnerables, ja que no tenen tan desenvolupats els aparells respiratoris ni els mecanismes de sudoració com els adults, per tant s’haurà de tenir especial cura.

 

 • Els vidres tintats també ajuden

 

Aquestes làmines tenen un filtre contra els raigs UV cosa que evitarà que el sol deteriori la tapisseria o el quadre de comandaments interior del teu cotxe, com també éstà recomanat per l’Skin Cancer Fundation per evitar les cremades a la pell degut als raigs UV.

 

 

Els vidres tintats són importants per superar la calor

 

 • No surt a compte abaixar la finestra

 

A diferència del que es creu, abaixar la finestra només ens reduirà 2º C la temperatura interior. Resulta molt més efectiu utilitzar el para-sol.

 

 • Renovar l’aire abans d’arrencar el cotxe.

 

Una manera ràpida i efectiva de baixar fins a 10º C la temperatura interna del vehicle i sense haver d’engegar l’aire condicionat és, amb la porta tancada del conductor, abaixar la finestra i seguidament obrir i tancar successivament la porta de l’acompanyant. En poca estona veuràs reduïda la temperatura de l’interior, tal i com t’ensenyem en el següent vídeo de mostra:

 

 

 

Esperem que amb aquests consells puguis suportar les altes temperatures a que estem acostumats cada vegada que s’apropa l’estiu gaudir dels molts avantatges de l’estiu.

 

Font: Excelencias del motor

Imatges: Tallers Fabregat Bellpuig

Consells per a evitar que els nens es maregin al cotxe

Publicat per 5:14 pm Actualitat, Blog, Consells | 0 comentaris

Consells per a evitar que els nens es maregin al cotxe

 

Per a molts agafar el cotxe per a fer un viatge llarg és un moment temut degut als marejos (anomenat cinetosis) que és un trastorn produït pel moviment de les persones que viatgen en mitjans de transport (avió, tren, vaixell, cotxe,…). Això succeeix per que el cos està aturat i tot al volant es mou.

 

Aquesta sensació és més acusada en els nens, per tant, avui repassarem diversos tips que pots utilitzar i, d’aquesta manera evitar els terribles marejos.

 

No és habitual que els nens menors de 2 anys pateixin marejos, ja que a partir d’aquesta edat els marejos s’incrementen fins als 12 anys. Després va disminuint la freqüència, tot i que hi ha adults que poden patir cinetosis durant tota la seva vida.

 

Els marejos són deguts a la pèrdua d’equilibri, és a dir, la descoordinació entre la vista i les sensacions que rep l’oïda interna i els nostre sistema osteomuscular.

 

La sensació de pèrdua d’equilibri i d’orientació normalment van acompanyat de ganes de vomitar. El més important es intentar prevenir el mareig. Aquí et deixem uns quants consells:

 

 • S’ha de mantenir la vista en l’horitzó, i seure al seient del davant, si pot ser. També es pot mirar per una finestra lateral, però a la llunyania: muntanyes, núvols,…

 

 • Seria convenient evitar llegir, escriure, pintar, dibuixar, jugar a videojocs,… per que llavors som menys conscients del moviment extern i afavorim el mareig: per exemple, quan un nen mira fixament un objecte i després aixeca la vista al voltant, l’adaptació serà més difícil per que el canvi és molt brusc.

 

Per no marejar-te evita llegir dins del cotxe

Per no marejar-te evita llegir dins del cotxe

 

 • Evita que el nen vagi amb gana o hagi menjat massa. Durant els viatges llargs es poden aprofitar les parades (cada dues hores) per a menjar alguna cosa lleugera.

 

 • No condueixis amb brusquedat, sobretot a les corbes i a les frenades.

 

 • Dins del vehicle hi ha d’haver unes condicions de temperatura i de ventilació agradables, evitant la calor excessiva. Ventila l’interior del cotxe de tant en tant.

 

 • Si els nens es distreuen evitarem que es maregin: jugueu al què veus: canteu, busqueu formes a les muntanyes, als núvols,…

 

 • Si el nen té símptomes de mareig, és l’hora d’obrir les finestres per a que li doni l’aire o aturar-te en algun lloc adequat per a que baixi a passejar, es refresqui, mengi alguna cosa,…

 

 • Mentre es dorm no hi ha marejos, de manera que seria bona idea plantejar-se viatjar en el moment que coincideixi l’hora de dormir del nen (nit, migdiades,…).

 

Aprofita l’estona que dormen els nens per conduir

 

Els medicaments pel mareig han de ser l’última opció (s’han de tenir en compte els efectes secundaris), i són per a nens més grans. Consulta al pediatra i segueix les seves instruccions.

 

No t’oblidis d’agafar bosses pel mareig. Recorda que s’aprèn a no marejar-se amb el pas del temps. Porta roba de recanvi, tovalloletes humides i alguna cosa de menjar pels més petits (pot ajudar a que l’estómac es recuperi més ràpid després  de vomitar, sempre i quan al nen li vingui de gust) i continuar el viatge millor.

 

Si has de parar per que el nen vomiti, segueix els consells anteriors: un passeig per a que li toqui l’aire, menjar alguna cosa i, si està molt marejat, estirar-se de cara amunt amb els ulls tancats fins que es trobi millor. Una tovalloleta fresca al front l’ajudarà.

 

Esperem que aquests consells us ajudin a evitar el mareig dels nens quan van al cotxe. S’ha de tenir en compte que si el nen vomita és per que no ho pot evitar. Has de tenir paciència, comprensió i procurar que el nen no es posi encara més nerviós.

 

Font: bebesymas

Imatges: Pixabay

 

Evitar avaries del filtre anti-partícules

Publicat per 5:36 pm Actualitat, Blog, Consells | 0 comentaris

Evitar avaries del filtre anti-partícules

 

Avui en dia, i després de la normativa d’emissions Euro VI, és una mica complicat parlar els filtres de partícules dels dièsel sense fer referència a tots els elements que integren els sistemes anti-contaminació d’un motor dièsel. Però en aquest article ens centrem en el filtre de partícules que ha causat molts mals de cap als propietaris de cotxes dièsel. Però, per què són tan problemàtics els filtres de partícules? Com podem evitar les seves avaries?

 

 • Com funciona un filtre de partícules

 

Imagina’t un filtre de partícules com una esponja que absorbeix sutge i partícules sòlides derivades de la combustió que, si no fos així, acabarien a l’atmosfera o al nostre sistema respiratori.

 

Ara pots arribar a entendre per que és tan important aquest filtre anti-partícules, però què passa si aquesta esponja està sempre atrapant partícules? Evidentment arribarà un moment que es saturarà i farà falta netejar-lo.

 

 • Com funciona el sistema anti-contaminació del teu cotxe dièsel

 

Abans de comprar-te un cotxe dièsel seria convenient informar-te de com funciona el sistema anti-contaminació, ja que a la llarga et pots estalviar molts problemes. Poques vegades el venedor ens farà cinc cèntims d’aquest tema si no li preguntem o no ens informem abans.

 

És important aquest coneixement per evitar alguns ensurts, com per exemple, que comprem un cotxe amb AdBlue (cada vegada més habitual) i el dipòsit s’hagi acabat abans de fer la pròxima revisió periòdica. Inclús en un cotxe sense AdBlue has de ser conscient que és important tenir certs hàbits, o ser curosos, per evitar avaries, com les que afecten als filtres de partícules en qüestió.

 

El filtre anti partícules absorveix la brutícia de la combustió

 

 • Deixa que el teu filtre es regeneri automàticament.

 

Els dièsels moderns incorporen diferents tècniques que estan destinades a la regeneració del filtre de partícules, és a dir, netegen la “brutícia” acumulada en aquella “esponja”.

 

Aquest funcionament del teu cotxe pot portar-nos al coneixement de la tècnica de regeneració automàtica del filtre de partícules, i a la resposta a la pregunta del començament, de com es neteja aquesta “esponja”. Penseu que el filtre de partícules ha anat acumulant porqueria i altres partícules sòlides, i evidentment, en un moment precís s’haurà saturat.

 

El teu cotxe és capaç d’identificar aquesta situació, i en un moment donat activa un sistema de regeneració que s’encarrega de netejar el filtre. I com ho fa? La tècnica consisteix en augmentar la temperatura dels gasos de l’escapament on hi ha el sutge, per tal de fer la combustió i que les partícules sòlides s’oxidin. El teu cotxe ja tindrà un protocol per a seguir aquest procediment, com ajustar els cicles d’injecció, regular l’alimentació d’aire en admissió, desactivar la recirculació de gasos, elevar el règim del motor, o inclús adaptar la pressió de sobrealimentació per que no notem un augment en el règim del motor. I tot això passa amb l’objectiu d’arribar a una temperatura més elevada en els gasos d’escapament.

 

El recomanable en aquests casos és que si el nostre cotxe ha començat el procés de regeneració no l’aturem, és a dir, continuem circulant. El procés pot durar uns minuts, a més a més, d’alguns símptomes que denoten que s’està produint el procés de regeneració, alguns cotxes ens avisen per algun indicador del quadre d’instruments. En altres cotxes no passa res si aturem la regeneració i deixem que comenci quan arranquem de nou. Per això és tan important entendre com funcionen els aquests cotxes i el significat de les icones que apareixen en el quadre d’instruments.

 

 • Evita conduir per la ciutat, o al menys ajuda a que el filtre es regeneri naturalment

 

Els trajectes curts i per ciutat no ajuden a la regeneració del filtre, i augmenten la seva saturació.

 

Conduir per ciutat posa a prova contínuament als sistemes anti-contaminació del teu cotxe. Ja que és l’entorn més propici per a que elements com el filtre de partícules s’obstrueixi. Parlem de trajectes on hi ha baixa càrrega del motor, amb temperatures d’escapament baixes que impedeixen que es faci una correcta neteja i regeneració del filtre. Aquests trajectes poden fer que els períodes entre processos de regeneració s’escurcin, i també s’escurci la vida útil del filtre de partícules.

 

Per aquest motiu pensa bé si, per l’ús que li faràs al cotxe (trajectes curts o per ciutat), necessites realment comprar-te un dièsel.

 

Un bon consell, en tots els casos, es intentar buscar un règim més alt del motor, que permeti que el sistema anti-contaminació arribi a temperatures més altes i es regeneri, de tant en tant. Un altre advertiment, es conduir de tant en tant per carretera.

 

 • Revisar el nivell d’oli del cotxe

 

Si veus que el nivell d’oli del motor augmenta és possible que no funcioni el filtre de partícules.

 

A vegades la regeneració implica que part del combustible entra al circuit d’oli del motor, lo que a la llarga, si aquest combustible no s’evapora, pot perjudicar la lubricació del motor.

 

El nivell d’oli sempre ha d’estar entre les dues senyals de la vareta del mínim i màxim, és a dir, no pot estar ni per damunt i per sota.

 

 • Si el teu cotxe dièsel no funciona correctament, ves al taller

 

Els tallers poden detectar, la majoria de les vegades, el mal funcionament del filtre de partícules abans que l’avaria sigui més greu, per tant, pugui ser més cara i problemàtica. Si detectes que del tub d’escapament surt fum fosc o dens, que el règim del motor pugi habitualment durant la marxa, o que els períodes de regeneració es produeixin cada poc temps, és aconsellable anar al taller i consultar-ho.

 

Una cosa tan senzilla com un diagnòstic del motor pot revelar si el filtre de partícules no està funcionant correctament, i inclús els tallers tenen un sistemes que poden regenerar el motor efectivament per allargar-li la vida.

 

 • Extra: no anul·lis el filtre de partícules

 

Per problemes que doni el filtre de partícules (com els que hem anomenat anteriorment) no hauries d’anul·lar-lo.

 

Per què? Les ITV estan vigilant el buidat dels filtres de partícules i que alguns tallers estan practicant. I has de saber que, el filtre de partícules està dissenyat per evitar greus problemes de contaminació i de salut. L’únic que aconsegueixen els que eliminen el filtre anti-partícules es embrutar més l’aire de les nostres ciutats, i perjudicar la salut de tots. Per no parlar que és il·legal, ja que vulnera les especificacions de contaminació i emissions per les que va ser homologat el cotxe, i les ITV poden identificar i inspeccionar els cotxes amb el filtre de partícules anul·lat i evitar que circuli.

 

Ja pots veure la importància que té el filtre de partícules avui en dia. Per tant, el consell que et donen és: ves al taller en el moment que vegis que el cotxe no funciona correctament i poder evitar mals pitjors.

 

Font: Diariomotor

Imatges: Tallers Fabregat Bellpuig

 

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a més informació .plugin cookies

ACEPTAR